Irak Tavuk Eti İthalatında gümrük vergisini yüzde 1’den yüzde 25’e çıkardı

Irak Tavuk Eti İthalatında gümrük vergisini yüzde 1’den yüzde 25’e çıkardı

Irak Tavuk Eti İthalatında gümrük vergisini yüzde 1’den yüzde 25’e çıkardı

Türkiye’nin toplam tavuk eti ihracatının yüzde 52’sini gerçekleştirdiği Irak, tavuk eti ithalatında gümrük vergisini yüzde 1’den yüzde 25’e çıkardı. 

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, ihracatçı birliklerine gönderdiği yazıda Irak Bakanlar Kurulu’nun 29 Ağustos 2024 tarihli ve 35 sayılı Kararı ile yüzde 1 olan tavuk parçaları ve işlenmiş tavuk ürünlerinin gümrük vergisinin yüzde 25’e çıkarıldığını bildirdi.

 

Dondurulmuş bütün tavukların gümrük vergisinde ise bir değişiklik yapılmadı. Mevcut uygulamada olduğu gibi bütün tavukta yüzde 25 olan gümrük vergisi aynen devam edecek. Irak Bakanlar Kurulu’nun 29 Ağustos’ta aldığı bu karar yayım tarihinden itibaren 60 iş günü içinde uygulamaya geçilecek.

 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PAZARI IRAK

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü tarafından yayınlanan tavuk eti ile ilgili rapora göre, Türkiye’nin tavuk eti üretimi 2023’de 2,3 milyon ton olarak gerçekleşti. Türkiye, 2023’de dünya üretiminde 9. ve ihracatında 7. sırada.

 

Türkiye’nin tavuk eti ihracatında Irak yüzde 52 pay ile açık ara ilk sırada. En çok ihracat yapılan ikinci pazar yüzde 5,5 ile Brezilya var. Ukrayna’ya ihracatın payı yüzde 4,2, İran’a ihracatın payı ise yüzde 4,1 oranında.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı raporuna göre Türkiye’nin tavuk eti ihracatı, 2023’de yüzde 25,7 azaldı. İthalatı ise yüzde 7,9 arttı.

 

TAVUK ETİ İHRACATINDA KISITLAMA DEVAM EDİYOR

Türkiye, iç piyasada artan tavuk eti fiyatını düşürmek amacıyla 30 Nisan 2024’ten beri ihracatta kısıtlama uyguluyor. Ticaret Bakanlığı, 30 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklama ile, bütün ve parça dahil tavuk eti ihracatı, 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde ihracata kısıtlama getirildi. Bu kısıtlama devam ediyor.

 

Önceki Haber Adana ‘da kasap, kebap ve lokanta işletmelerine yönelik mevzuat bilgilendirme toplantısı yapıldı
Sonraki Haber Adana’da AVM’lerde Gıda Denetimi Yapıldı
Benzer Haberler