Türkiye'nin Karpuz Başkenti Adana'da Yeni Sezon Başladı

Türkiye'nin Karpuz Başkenti Adana'da Yeni Sezon Başladı

Türkiye'nin Karpuz Başkenti Adana'da Yeni Sezon Başladı

Türkiye'nin karpuz ambarı olarak bilinen Adana'da yeni ekim sezonu başladı. Karataş ilçesindeki kumluk arazilerde toprakla buluşan fideler, çiftçileri umutlandırdı. Bu günlerde  başlayan ekim işlemlerinde, hava koşullarının uygun olması durumunda Nisan ayının sonunda ilk hasat bekleniyor.


 

 

Bu yıl, tarlada kilogram fiyatı en az 10 TL olması beklenen Adana karpuzu, hem üretici hem de tüketici için merak konusu oldu. Geçen yıllara göre artış göstermesi beklenen fiyatlar, hem çiftçinin yüzünü güldürmeyi hem de tüketiciye daha pahalıya mal olmayı beraberinde getirebilir.

 

Çiftçinin Heyecanı Yerinde

 

Adanalı çiftçiler, bu yılki karpuz rekoltesinden umutlu. Geçen yıl yaşanan olumsuz hava koşullarının aksine bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyretmesi, çiftçileri sevindirdi. Özellikle Akdeniz ile Akyatan Lagünü arasında kalan kumluk alanda yetiştirilen Adana karpuzu, lezzeti ve erkenci olmasıyla bilinir.

 

Türkiye'nin Karpuz İhtiyacının Yüzde 25'i Adana'dan

 

Türkiye'de üretilen karpuzun yaklaşık yüzde 25'i Adana'da yetiştiriliyor. Dünya karpuz üretiminde ise Türkiye, Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Adana'da bu yıl yaklaşık 150 bin dönüm alanda karpuz ekimi yapılacak.

 

Tüketiciyi Ne Bekliyor?

 

Karpuz fiyatlarındaki artışın en önemli nedeni, üretim maliyetlerindeki yükselme. Gübre, sulama ve işçilik gibi maliyetlerin artması, ürün fiyatlarına da yansıyor. Ancak, üreticiler kaliteli ve bol miktarda üretim yaparak tüketicinin beklentilerini karşılamayı hedefliyor.

 

Önceki Haber Teknoloji, Adana'da Tarım İşçilerinin Yaşamını Kolaylaştırdı
Sonraki Haber Türkiye’de 131 Sulak Alan Koruma Altında
Benzer Haberler